top of page
Dirkkkkk_edited.jpg

Dirk Van Tichelt

- 73kg

Dirk Van Tichelt (Turnhout, 10 juni 1984) is een Belgisch judoka. Hij is 13-voudig Belgisch kampioen (negen maal senioren, driemaal junioren en eenmaal cadetten) en voormalig Europees kampioen. In juli 2009 voerde Van Tichelt de wereldranglijst aan. Vandaag is hij aangesloten bij judoclub JC Koksijde, starten deed hij bij Hirano Brecht.

In 2008 werd hij Europees kampioen op de Europese kampioenschappen in Lissabon in de gewichtsklasse -73 kg. Hij haalde als eerste Belgische judoka goud op een Europese kampioenschappen sinds 1999. Op de Olympische Spelen van Peking behaalde hij een vijfde plaats in de gewichtsklasse -73 kg.

In 2009 veroverde Van Tichelt in sportpaleis Ahoy in Rotterdam zijn eerste medaille op de wereldkampioenschappen: brons. In 2012 kon hij zich opnieuw plaatsen voor de Olympische Zomerspelen. Van Tichelt verloor er in de achtste finales en eindigde zo op een negende plaats. In 2013 veroverde Van Tichelt zijn tweede WK-medaille in Rio en sloot hij datzelfde jaar af als nummer 2 op de wereldranglijst in de categorie -73kg.

Op de Olympische Spelen in Rio (2016), in de categorie tot 73 kilogram, kreeg Van Tichelt op zijn derde Olympische Spelen een zware loting voorgeschoteld. Zijn eerste ronde was tegen de Qatarees Zemouri Morad, de tweede tegen Zuid-Koreaan Ang Chang-rim. Van Tichelt had aan één waza-ari genoeg om de Zuid-Koreaan naar huis te sturen. Ook in zijn kwartfinale maakte Van Tichelt een goede indruk en versloeg hij Rus Denis Jartsev. In de halve finale wachtte met Japanner Shohei Ono de regerende wereldkampioen. Van Tichelt ging kansloos onderuit. In het gevecht voor de derde plaats was Hongaar Miklos Ungvari de tegenstander. Van Tichelt besliste de kamp na twee minuten met een knappe armklem en behaalde zo een bronzen medaille, zijn eerste medaille op Olympisch Spelen.

Op 3/11/2018 pakt Dirk zijn 9de Belgische titel.

Vandaag de dag traint Dirk de belgische Elite jeugd. 

bottom of page